Co to znamená, když se řekne SEO?

SEO (anglicky Search Engine Optimization)  je proces optimalizace webových stránek za účelem zvýšení pozice při vyhledávání určitého slova (říkáme jim též klíčová slova) pomocí vyhledávačů. Často slyšíme: „Chceme být první na Google/Yahoo/Bing/Seznam"

seo2.pngGoogle a další vyhledávací servery neustále procházejí internet a analyzují obsah jednotlivých webových stránek. Každý vyhledávací server obsahuje svůj vlastní vnitřní mechanismus, jak analyzuje obsah webových stránek, jak vyhodnocuje hodnotu stránek atd. Zároveň každý vyhledávač má svůj unikátní způsob, jak se rozhoduje, které stránky při vyhledávání zobrazí.

Přestože je internet plný zaručených postupů, jak se „dostat“ na první místo ve vyhledávačích, tak skutečnost je taková, že jen a pouze autoři těchto vyhledávačů mohou s jistotou říci, jak skutečně na to.

Proces analýzy a vyhodnocování obsahu webových stránek patří mezi nejvíce utajovaná tajemství vyhledávačů. A vše co se na internetu dočteme, jsou doporučení, která mohou, ale taky nemusí být pravdivá.

Proces optimalizace webových stránek lze pro zjednodušení rozdělit do několika následujících oblastí:
  1. Optimalizace zdrojového kódu (HTML kód) webových stránek: kdy se zaměřujeme na čistotu kódu, dodržování internetových standardů a doporučení a další technické aspekty. Tato část je typicky otázkou technika či vývojáře zodpovědného za tvorbu a nasazení webových stránek. Optimalizace zdrojového kódu by se měla dělat tak jako tak, ať už chceme mít webové stránky na internetu z jakéhokoliv důvodu.
  2. Optimalizace byznys cílů webových stránek: Dříve, než se pustíme do optimalizace webových stránek, je dobré vědět, co je skutečným cílem našich stránek. Zde je nutné skutečně zapřemýšlet nad tím, co je skutečným smyslem našich webových stránek a s nimi spojenými obchodními (ale i jinými) cíly. Je to prodej produktů a služeb? Je to viditelnost na internetu? Je to úplně něco jiného?
  3. Optimalizace obsahu webových stránek: Toto je nejčastěji úloha osoby, která vytváří a udržuje obsah na webových stránkách, často se jim říká editoři obsahu webových stránek. V rámci této optimalizace se zaměřujeme na správné používání vytipovaných klíčových slov v textech, dodržování správného používání velikosti a typu písma a mnohé další.Při optimalizaci obsahu je nutné vycházet z obchodních cílů stránek, jinak naše úsilí je zbytečné.Jak psát dobře a efektivně obsah webových stránek popisuje tzv. Copywriting.
  4. Optimalizace odkazů mezi webovými stránkami. Tzv. Linkbuilding je proces, kdy vytváříme odkazy z našich webových stránek na stránky jiné a naopak zajišťujeme odkazy vedoucí na naše stránky.
  5. Přidávat nový obsah a stránky udržovat aktuální. Doporučuje se přidávat skutečně nový obsah na stránky minimálně 1x za měsíc.
  6. Body výše opakovat, opakovat, opakovat …
 
Z posledního bodu vychází, že SEO je dlouho-trvající aktivita. To pro nás znamená, že výsledky SEO můžeme začít zaznamenávat klidně v řádech týdnu až měsíců. Zároveň SEO optimalizace nikdy nekončí a musíme být připraveni své stránky v pravidelných intervalech aktualizovat, udržovat kvalitní obsah a mnohé další!


Často se stane, že jsme osloveni „zaručenou“ agenturou specialistou na SEO, která nám sdělí, že naše stránky nejsou SEO optimalizované, a že nás nikdo nenajde na internetu, a že oni jsou ti jediní, kteří nás vynesou do výšin. POZOR!!! Toto je velmi nebezpečné a troufalé a to hned z několika důvodů:
  1. Nikdo kromě tvůrce vyhledávacícho serveru (Google atd.) nemůže garantovat, že budeme skutečně na prvních místech
  2. Jak si může dovolit někdo, kdo nic neví o mém obchodování tvrdit, že nejsem vidět ve vyhledávači, když ani neví, jaké jsou pro mě důležité vyhledávací fráze?
  3. Častým trikem těchto agentur je to, že najdou slovo či sousloví, které nikdo ani nehledá, na které se poté zaměří a ukážou vám velmi rychle, že při vyhledávání tohoto „nezvyklého“ slova jste první.

Dříve než se skutečně pustíme do optimalizace webových stránek za účelem „být vyhledatelný“ si položme otázku: „Co je lepší, být ve vyhledání na první stránce např. na slovo autoservis, které denně vyhledá 50.000 lidí, nebo když moje stránky přímo navštíví 50 lidí denně, jež hledají výměnu Xenonových světel u Volva?“
  • V tomto případě je hezké, že nás vidí takové množství lidí, to člověka pohladí a může všude říkat „Koukej, jsem první na Google“. Ale první místo na Google nás asi dlouho neuživí.
  • Na druhou stranu, těch 50 návštěvníků jsou skuteční potencionální zákazníci, kteří již potřebují vyřešit skutečný problém a to jsou lidé, kteří jsou pro moje podnikání důležití.

Po zodpovězení otázky, položme si ještě jednu: „A jsem skutečně připraven na to, že se o své webové stránky budu starat neustále a bez přestání?“
consulting.png
A pokud jsme skutečně připraveni jít do optimalizace, doporučujeme pár základních pravidel, jak na SEO:
  1. Nejdříve si stanovme skutečné obchodní cíle našich webových stránek
  2. Na základě obchodních cílů identifikujeme slova, na která chceme být ve vyhledávačích k nalezení. Čím specifičtější slova, tím rychleji zaznamenáme výsledky. Optimalizace na obecná slova jako je autoservis, je složitá a dlouhá.
  3. Požádáme vývojáře webových stránek o optimalizaci jejich zdrojového kódu
  4. Budeme vytvářet pravidelně kvalitní obsah za použití námi identifikovaných klíčových slov
  5. Začneme vytvářet odkazy vedoucí na/z našich webových stránek


Vloženo: 23.1.2013 21:11:42

Značky: linkbuilding, seo, copywriting
Sdílet tento článek:Přidat k Facebook Přidat k LinkedIn Přidat k Delicious Přidat k Twitter Přidat k Terchnorati Přidat k Digg Přidat k MySpace Přidat k Google Bookmarks



Komentáře
Best iPhone X Cases
Compared to iPhone 7 pricing, the wireless charging module increases costs by $2, the A11 Bionic chip costs $5 more, and the larger 256GB storage options increase prices by $6.
2.10.2017 5:38:04

Přidat komentář



 Security code

Poslední příspěvky

Jak zvýšit důvěru návštěvníků vašich webových stránek?
29.8.2013 16:38:09 (1)

Jaký obsah mohu na svých stránkách zveřejňovat?
25.3.2013 12:01:08 (2)

SEO vs PPC
3.3.2013 23:14:47 (1)

Mám si zřídit reklamu za klik?
19.2.2013 17:17:30 (1)

Co to znamená, když se řekne SEO?
23.1.2013 21:11:42 (1)