SEO vs PPC

Co máme použít pro zvýšení návštěvnosti naši stránek, pro zvýšení potencionální zákazníků či příjmů z internetu? Je vhodnější SEO nebo PPC a nebo oboje?

V tomto článku porovnáme obě metody a nastíníme jejich případné silné a slabé stránky.

SEO

SEO je proces optimalizace webových stránek za účelem zvýšení pozice při vyhledávání určitého klíčového slova pomocí vyhledávačů. Často slyšíme „Chceme být první na Google/Yahoo/Bing/Seznam“.

Podrobnější informace o SEO najdeme v článku (Co to znamená když se řekne SEO?) pro porovnání s PPC vyzdvihneme ty nejdůležitější (ne všechny) body.

SEO optimalizace je dlouhodobý a kontinuální proces v rámci, kterého provádíme několik činností:
  1. Analýza klíčových slov, která jsou v danou chvíli důležitá pro vyhledatelnost webových stránek, vycházejí z obchodního modelu společnosti, vycházejí ze zaměření webu atd.
  2. Vhodným způsobem aplikujeme klíčová slova a další SEO techniky při vytváření obsahu webových stránek – minimálně jednou měsíčně vkládat nové informace na web
  3. Provádíme kvalitní link-building
  4. Sledujeme aktuální trendy a doporučení v SEO „světě“
  5. To vše musíme dokola opakovat
Výsledky ze SEO nelze očekávat okamžitě. Často jsou výsledky znatelné až po několika týdnech až měsících.

SEO vyžaduje čas, trpělivost, kázeň při vytváření obsahu, ......

Pokud chceme dělat SEO skutečně dobře, je potřeba investovat do prvotní kvalitní analýzy a poté skutečně PRAVIDELNĚ vyhodnocovat jak se nám daří jednotlivé kroky optimalizace aplikovat. Pokud provedeme pouze jednorázovou analýzu a jednorázové úpravu webových stránek, můžeme se na chvíli dostat na popředí. Pokud ale v optimalizaci nebudeme pokračovat, můžeme být za pár měsíců nevyhledatelní a proces optimalizace můžeme se vrátit hodně blízko začátku.
 

PPC

Hlavním rysem PPC je, že se jedná o placenou reklamu, kde inzerent platí „reklamnímu“ systému, za každého návštěvníka, který klikne na inzerentovu reklamu.

Tak jako u SEO, i v rámci PPC provádíme optimalizaci. V prostředí PPC jde o identifikaci slov/slovních spojeních na která se má zobrazit reklama, výše ceny za proklik či maximální denní částka, kterou hodláme utratit. Na základě těchto a dalších faktorů je poté zobrazena odpovídající reklama.  Více informací o PPC najdeme ve článku (Mám si zřídit reklamu za klik?)

V případě, že PPC máme nastaveno a vedeno špatně, můžeme velmi rychle přijít o vložené prostředky bez zjevného výsledku.

Na rozdíl od SEO, je účinek PPC (pokud je vedeno dobře) viditelný téměř okamžitě a správce PPC může téměř kdykoliv ovlivňovat zobrazení reklamy.
 

Použití obou světů

Čas

SEO je dlouhotrvající technika, vyžadující čas a jejíž účinek je znát až po delší době. Když uděláme jednorázově kvalitní SEO optimalizaci, nejsou naše prostředky úplně vyhozeny: Protože stránky, které jsou jednou vloženy do indexu vyhledávačů (Google, Seznam,....), tak se z jejich indexu „vytrácejí postupem času“.

PPC je technika s „téměř okamžitým“ účinkem. Na druhou stranu, ve chvíli, kdy zastavíme PPC, naše stránky zmizí. PPC je vhodné například v následujících případech:
  • Máme nový produkt a potřebujeme ho rychle dostat na trh
  • Provozujeme službu/prodáváme produkt, který je velmi konkurenční a na odpovídající klíčová slova jsou vyhledatelní „velcí hráči z dané oblasti“
  • ....

Peníze

Pokud někdo tvrdí, že SEO je zdarma, tak neříká pravdu. SEO vyžaduje jak prvotní analýzu, tak i pravidelnou údržbu či vytváření nového obsahu, dle SEO pravidel. A toto vše stojí nemalé množství času a tím i peněz. Předem nelze nikdy říci, přesně kolik času a peněz bude SEO stát. Tyto prostředky u dobrého SEO nejsou nikdy vyhozeny.

V PPC utratíme přesně tolik, kolik si nastavíme. Pokud povedeme PPC špatně, tak nám peníze protečou mezi prsty bez viditelného výsledku.

Zacílení

V rámci SEO není reálné zaměřit se na všechna klíčová slova, která nás napadnou, včetně jejich různých jazykových kombinací a sousloví. V rámci SEO si vybíráme nejdůležitější (primární a sekundární) klíčová slova, vůči kterým SEO provádíme. Doporučuje se max. do 10-ti klíčových slov (ale zde se názory často liší co je ještě optimální a vhodný počet klíčových slov). V rámci SEO se nemůžeme zacílit na každý náš produkt či službu, vybíráme to nejdůležitější pro naše podnikání.

PPC nám na druhou stranu umožňuje zacílení „na téměř libovolný“ počet slov, sousloví, jazykových kombinací atd. Zde platíme až, když na naši reklamu někdo klikne. U PPC si můžeme dovolit vybírat i velmi specializované výrazy atd. Ale pozor, čím více slov, tím náročnější se stává PPC reklama na údržbu, optimalizaci a je též více náchylná k tomu, že uděláme chybu a rychle budeme tratit.

Návštěvníci

V současné době se uvádí, že cca 85% návštěvníků webových stránek přicházejí na stránky díky SEO a 15% díky PPC. Na první pohled je zřejmé, že SEO je v tomto ohledu daleko lepší a úspěšnější.

Položme si ale otázku, co je těch 25% návštěvníků, přicházejících na naše stránky přes PPC reklamy? Proč někdo klikne na viditelnou reklamu? Nejčastějším důvodem je ten, že návštěvník hledá určitý produkt či službu s tím, že ji potřebuje a je připraven nakupovat. U návštěvníků přicházejících přes PPC je daleko větší pravděpodobnost, že u nás nakoupí, než u návštěvníků přicházejících přes SEO.

Měření úspěšnosti

Jak měřit úspěšnost SEO? Je to první místo v Google/Seznam/Bing....? Je to zvýšená návštěvnost stránek? Je to něco jiného? Co?

Na téma měření úspěšnosti SEO existuje nepřeberné množství odborných i laických pohledů, návodů, měřících systémů atd. atd.

To co jsme má smysl měřit je kolik prostředků investujeme do kompletního SEO (analýza, průběžná analýza, psaní článků....), dále jsme schopni efektivně zjistit kolik návštěvníků přišlo na naše stránky na z vyhledávačů díky klíčovému slovu či kolik návštěvníku k nám přišlo z odkazů jiných webů. Důležité je mít k dispozici měření návštěvnosti před začátkem SEO a poté měřit pravidelně v průběhu vlastní optimalizace, ale i poté co jsme přestali do SEO investovat. Pokud máme tyto údaje k dispozici jsme schopni je porovnat a vyhodnotit úspěšnost SEO.

U PPC máme „na první pohled“ více detailnější informace. Víme kolik jsme investovali do reklamy, víme kolik bylo kliknutí na reklamu. Dokážeme určit, kolik nás v průměru stojí „jeden pro-klik“. Tato veličina nám je však vlastně k ničemu. To co potřebujeme znát je, kolik nás stál platící zákazník pocházející z PPC. Zde již potřebujeme mít podporu na straně našeho webu, tak abychom byli schopni identifikovat platící zákazníky, kteří k nám přišli pomocí PPC. Pokud takovouto podporu máme zajištěnu, dokážeme říci přesně kolik nás v průměru stojí nový platící zákazník.

Kanibalizace

Musíme upozornit na jeden VELMI důležitý faktor, který mnoho lidí opomíjí (často i úmyslně). Jedná se o kanibalizaci SEO a PPC. Běžíme PPC reklamu zaměřenou na slova, na která jsme zároveň na prvních místech ve vyhledávači. V případě, že je náš web na prvních místech v organickém vyhledávání, není nutné být zároveň vidět na stejné stránce jako placená reklama. Proč bychom měli platit za proklik na placenou reklamu, když o pár řádků níže je náš web vidět bez placení za proklik (zde jsem již jednou zaplatil za SEO, tak proč platit ještě něco dalšího?)

Jaký je tedy vlastně závěr?

Pokud někdo hledá jednoduchou kuchařku kdy a jak použít SEO či PPC, tak ho musíme zklamat. Vzhledem k neustále se měnícímu internetovému marketingu, si netroufáme dát striktní a jednoznačná pravidla.

Je dobré se zamyslet nad tím, čeho vlastně chci v rámci internetového marketingu dosáhnout, kolik mu chci věnovat času a úsilí či v jakém časovém horizontu potřebuji mít výsledky.

PPC je vhodným nástrojem pro zvýšení návštěvnosti produktových stránek či při rychlém vstupu na internet. Na druhou stranu SEO nám zajistí, že návštěvníci stránek na webu zůstanou déle. Obzvláště pokud máme na stránkách aktualizovaný a zajímavý obsah, návštěvníci se k nám budou vracet častěji.

Vlastní porovnání SEO a PPC zobrazuje přehledně následující schéma:

Vloženo: 3.3.2013 23:14:47

Značky: ppc, seo, internet
Sdílet tento článek:Přidat k Facebook Přidat k LinkedIn Přidat k Delicious Přidat k Twitter Přidat k Terchnorati Přidat k Digg Přidat k MySpace Přidat k Google Bookmarks



Komentáře
Kate Spade iPhone 8 Case
To compensate for the increased cost, Apple charges $699 for the 64GB iPhone 8 in the United States, up from the $649 starting price it charged for the 32GB iPhone 7 in 2016. The iPhone 8 Plus is priced starting at $799, up from $769 in 2016.
2.10.2017 5:36:38

Přidat komentář



 Security code

Poslední příspěvky

Jak zvýšit důvěru návštěvníků vašich webových stránek?
29.8.2013 16:38:09 (1)

Jaký obsah mohu na svých stránkách zveřejňovat?
25.3.2013 12:01:08 (2)

SEO vs PPC
3.3.2013 23:14:47 (1)

Mám si zřídit reklamu za klik?
19.2.2013 17:17:30 (1)

Co to znamená, když se řekne SEO?
23.1.2013 21:11:42 (1)