Jaký obsah mohu na svých stránkách zveřejňovat?

Pro obsah Vašich webových stránek není možné text a obrázky někde okopírovat či pouze stáhnout a uvést jejich zdroj.  Při tvorbě obsahu webových stránek je nutné brát u úvahu Autorský zákon č.121/2000 Sb, který se vztahuje nejen na webové stránky jako celek, ale i jejich jednotlivé i ty nejmenší části.

Jaké jsou možnosti pro zveřejnění fotografií na webových stránkách?

  • Vlastní fotografie – uveřejnění Vámi pořízených fotografií pro prezentaci svých produktů a služeb. Pozor je nutné mít souhlas lidí, které fotíte!
  • Fotobanka – existují 2 druhy licencí, které fotobanky tradičně poskytují
    Royalty-free licence, kdy je možno fotografii stáhnout bez poplatku nebo s jednorázových poplatkem. Klient nemusí specifikovat, jakému účelu a kolikrát bude fotografie použita.
    Rights-managed licence, kdy se cena stanoví na základě konkrétního způsobu použití snímku. Zákazník zadá, jakým způsobem bude fotografii využívat (např. na leták), stanoví velikost otištění a náklad. Fotobanka mu zajistí exkluzivitu, která klientovi zaručí místní nebo časovou výhradní licenci na použití dané fotografie.
    Fotobanky, kde je možné získat a užívat fotografie zdarma. Někdy pouze s vyžadovanou registrací. Podmínky takovéto fotobanky většinou pouze stanovují, aby byl pod fotografií uveden zdroj. U každé fotobanky je to jiné a záleží na autorovi, jakým má být jeho autorství uvedeno. Někdy pouze odkazem (linkem) na zdrovjové webové stránky nebo uvedením jeho jména u fotografie. Obecně uvedení zdroje by mělo být co nejkonkrétnější, tj. mělo by z něj vyplývat, kdo je autorem obrázku, případně název obrázku, odkud byl pořízen, kde je možné vše ověřit. 
  • Souhlas oprávněné osoby (autora díla).  Svolení se zpravidla uděluje licenční smlouvou, kterou vám autor může poskytnout exkluzivní práva (tedy že neposkytne licenci další osobě) na danou fotografii. V takovém případě musí mít smlouva písemnou podobu. Jestliže vám autor dal licenci nevýhradní, smlouva nemusí být písemná. V některých případech zvolení není třeba např. zpravodajské a reportážní účely.
 

Jaký text je možný zveřejňovat na webových stránkách?

 
  • Vlastní a jedinečný
  • Celý text, který bychom z jiného zdroje chtěli převzít – nutno získat souhlas autora, neboť pro text platí stejná pravidla jako pro jakékoli jiné autorské dílo
  • Citace autora – krátký text (úryvek, výňatek), není nutný souhlas autora, ale nutno uvést vždy jeho jméno, název díla a pramen. Takovýto text nesmí být změněn a vytržen z kontextu a musí být logicky a funkčně propojen s dílem, do kterého je zakomponován

Shrnutí

Zatimco u textu hraje podstatnou roli jeho jedinečnost u fotografií je nutné dokazovat jejich původnost.
 
Jak najít duplicitní obsah? Na stránkách www.copyscape.com máte možnost najít, které webové stránky mají stejný obsah jako ty, které tam zadáte.

Vloženo: 25.3.2013 12:01:08

Sdílet tento článek:Přidat k Facebook Přidat k LinkedIn Přidat k Delicious Přidat k Twitter Přidat k Terchnorati Přidat k Digg Přidat k MySpace Přidat k Google Bookmarks



Komentáře
replica handbags
Shop cheap wholesale Miss Deals On Women's replica HandBags https://www.espurse.ru
16.6.2022 0:55:40

Hermes iPhone 8 Case
The added value went to memory, camera, and processing. That's where we can materially identify where they've improved the overall product, and hence why they can command a higher price for it
2.10.2017 5:37:07

Přidat komentář



 Security code

Poslední příspěvky

Jak zvýšit důvěru návštěvníků vašich webových stránek?
29.8.2013 16:38:09 (1)

Jaký obsah mohu na svých stránkách zveřejňovat?
25.3.2013 12:01:08 (2)

SEO vs PPC
3.3.2013 23:14:47 (1)

Mám si zřídit reklamu za klik?
19.2.2013 17:17:30 (1)

Co to znamená, když se řekne SEO?
23.1.2013 21:11:42 (1)